Kiwok publicerar kvartalsredogörelse för det första kvartalet 2023

 

Stockholm 2023-05-16 10:00

REDOGÖRELSE

Rapportens sifferunderlag har ej granskats av Bolagets revisorer.

Perioden januari - mars 2023

Under perioden redovisar koncernen ingen försäljning, motsvarande gällde samma period föregående år.

Under perioden redovisar koncernen en förlust före skatt om - 235 Tsek, att jämföra med
– 215 Tsek under föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten för koncernen under perioden var - 310 Tsek, att jämföras med – 588 Tsek under föregående år.

Resultatet per aktie uppgick till - 0,01 sek att jämföras med - 0,01 sek för samma period föregående år.

 

VD Klas Nyström kommenterar

Försäljning och resultat
Bolaget redovisar under perioden ingen försäljning vilket även gällde för motsvarande period föregående år. Koncernens resultat före skatt under perioden uppgår till – 235 Tsek, resultatet har påverkats positivt med + 36 Tkr till följd av en uppgörelse med en leverantör. Resultatet för samma period föregående år – 215 Tsek påverkades positivt av uppgörelser av engångskaraktär om + 700 Tsek.

Fortsatt arbete med nytt kundfokus
Bolaget beslutade under föregående år att ändra kundfokus, från att huvudsakligen ha bearbetat hjärtkliniker till att bearbeta forskare inom Life Science sektorn. Orsaken till det ändrade kundfokuset är att klinikerna har visat sig ha liten motivation att implementera ny teknik och ändra arbetssätt. Detta trotts, eller kanske på grund av, den pressade situationen som vårdköerna innebär. Forskare inom akademin, som ofta arbetar i eller nära vården, har betydligt större motivation att utveckla nya lösningar och utvärdera nya arbetssätt. Nu fortsätter vi transformationen mot att bli en leverantör av kvalificerad monitoreringsutrustning till medicinsk forskning och utveckling.

Bolaget har i första fasen prioriterat de universitet där vi sedan tidigare har kontakter. Kiwok ingår bl.a. i ett konsortium tillsammans med Mälardalens Universitet (MDU) som under perioden lämnat in en ansökan om finansiering av ett AI projekt. Vi har inlett samtal om forskningssamverkan med Blekinge Tekniska Högskola (BTH), Linnéuniversitet (LNU) och Linköpings universitet (LiU).  

Beslutet om att fokusera på forskningen i stället för klinisk användning i marknadsbearbetningen grundar sig på att klinikerna ännu inte varit tillräckligt motiverade att ta till sig fördelarna med distansmonitorering och på kraven om CE-märkt utrustning i enlighet med det nya europeiska regelverket MDR vid försäljning till klinisk användning. Via medicinska forskningsprojekt får vi utmärkta referenser för den framtida försäljning till kliniker. Långsiktigt och när efterfrågan etablerats inom klinikerna är det Bolagets ambition att söka CE-märkning och åter erbjuda klinikerna våra lösningar.

Marknadsbearbetning
För att öka kännedomen om Kiwok och vad vi kan erbjuda forskarvärlden söker vi kontakt med institutioner och samverkansorgan som kan föra ut vårt budskap till en större grupp.

Bearbetningen går i huvudsak ut på att kontakta och informera forskare om våra lösningar för monitorering av personer/patienter på distans. Kiwok kan erbjuda forskningen intressanta och nyskapande utvecklingsområden, säkra hälsodata för sekundäranvändning (forskning), effektivare hantering av de personer som ingår i studier och möjligheten till minskade klimat och miljöavtryck från vården.

Bearbetningen kommer att starta med de forskningsinstitut och forskargrupper i Sverige som vi har kontakt med sedan tidigare och som kan öppna dörren för oss att komma in i pågående och framtida projekt. Vi kommer i ett nästa steg bearbeta motsvarande forskare och organisationer i utlandet med start i Nordeuropa. Vi bjuder in till partnerskap och gemensamma ansökningar om forskningsbidrag.

Precision och prevention säljargument
Distanshantering av patienter leder till en hållbar och nära vård som kännetecknas av prevention, prediktion, personanpassning och patientinvolvering. Mer fokus och större resurser läggs nu på precisionshälsa inom vårdsektorn. Genom att individualisera mätningar, analyser, diagnos, medicinering och uppföljning uppnås större precision i insatserna. Behandling kan tidigareläggas, mänskligt lidande kan minska och vårdresurser sparas. Klimatavtrycken minskar när patienter inte belägger sjukhusen och slipper sjukresor.

Partnersamverkan
I samband med introduktionen av Kiwoks produkt BodyKom genomförde kliniker vid Karolinska Sjukhuset (KS) och forskare vid BTH de första tekniska och medicinska valideringarna av BodyKom, ett samarbete som har fortsatt. 

Vi har haft utvecklingsprojekt avseende vår t-shirt för EKG mätning med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Smart Textiles, Högskolan i Borås. 

Vi har sedan några år deltagit i projektet eHealth Arena i Kalmar därigenom har nu fått kontakter inom e-hälsoinstitutet på Linnéuniversitet i Kalmar och Växjö. Dessa kontakter har hittills lett till en handfull möjliga projekt. På samma sätt har vi återupptagit tidigare kontakter på Institutionen för medicinsk teknik vid Linköpings universitet och på Visual Sweden som verkar nära universitetet.

Kiwok arbetar långsiktigt med industripartners som tyska SR Medizinelektronik för utveckling och leverans av sensorer och Wireless Independent Provider, Karlskrona, för kommunikationsutveckling.

Kiwok har sedan tidigare medverkat med ett konsortium med de svenska företagen Nordic Health Innovation (NHI), Combitech och iGrant.io. Konsortiet har bland annat samverkat med RISE när det gäller ansökningar om både nationell och europeisk forskningsfinansiering. Konsortiet har vid olika tillfällen kompletterats med andra samverkande partners i Sverige och i utlandet beroende på vad man har avsett att utveckla och för vilka terapiområden.

Forskningsbidrag och innovationsupphandlingar
Kiwok har under perioden deltagit i ett arbete med en ansökan om europeisk forskningsfinansiering. Vår ansökan AI-Trust avser utlysningen HORIZON-CL4-2023-HUMAN-01-01 — Efficient trustworthy AI - making the best of data (AI, Data and Robotics Partnership) (RIA). Projektet har rubriken “Advanced collaborative automation framework for trustworthy and data-efficient AI”

Implementering av AI-applikationer innebär slumpmässiga risker för fel och utvecklingen ställer krav på stora mängder data och energi. Målet med projektet AI-Trust är att öka pålitligheten, minska behovet av stora datamängder och hög energiåtgång genom att dels införa en mänsklig expertbedömning i processen (Human in the loop) och att dels öka användningen av syntetiska data för att träna applikationen. Den övergripande valideringen av de processer som utvecklas inom projektet kommer ledas av Kiwok och den kommer att ske inom tre applikationsområden robotar, medicinsk teknik och inbäddade system. Kiwok kommer även leda valideringsarbetet specifikt inom området medicinsk teknik.  

 

Konsortiet består av 14 europeiska och 2 indiska partners och hela projektet leds av Fraunhofer Gesellschaft, ett tyskt forskningsinstitut som är världsledande inom tillämpad forskning. Kiwok deltar i projektet tillsammans med forskare vid Mälardalens universitet som bl.a. utvecklar lösningar för att öka kvaliteten i EKG mätningar och analyser. Vidare samverkar Kiwok i projektet med Verlab från Bosnien Hercegovina när det gäller verifiering och validering. Att Kiwok deltar i ansökan är en följd av den fokusering på forskningsområdet som tidigare beskrivits. Nyttan för Kiwok av att delta i detta avancerade utvecklingsarbete, om finansieringen beviljas, är att fortsätta utvecklingen av produkten BodyKom för att ligga i framkant när marknaden för distansmonitorering nu tar fart och öka kompetensen inom organisationen. Samtidigt skapar vårt deltagande inom konsortiet ett intressant internationellt nätverk för Kiwok. Bolaget har under perioden även sökt bidrag i form av innovationscheckar samt bidrag till förstudier.

 

Strategiarbetet 2023
Under 2023 fortsätter arbetet utifrån den ny strategin. Målet är att under året skapa referensprojekt och implementering i Sverige samt att börja ta affärer inom forskningsområdet. Vi avser även att påbörja bearbetningen av nya marknader i Nordeuropa så snart de första svenska referenserna är på plats. Vi bedömer fortsatt att den finansiella sektorn ställer krav på både omsättning och vinst för att attrahera investerare, det räcker inte längre med enbart referensaffärer.

Det nya kundfokuset har alla möjligheter att leda till omsättning redan i år och vår låga burn-rate är en förutsättning för att vi med små intäkter kan få ett positivt resultat. Bolaget har fortsatt dialog med NGM om listning. Målet är som tidigare att lista bolaget på en lista med Nordic Growth Market (NGM) så snart bolaget uppfyller kapitalkraven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockholm den 16 maj 2023
Styrelsen för Kiwok Nordic AB (publ)
www.kiwok.se

För ytterligare information kontakta:
Klas Nyström, CEO Kiwok Nordic AB (publ)
Telefon 076 880 08 00, mejl klas.nystrom@kiwok.se

eller besök bolagets hemsida www.kiwok.se

 

 

 

 

Om Kiwok Nordic AB (publ)

Kiwok, grundat 2003, är ett svenskt medicinsktekniskt företag. Tillsammans med akademin utvecklar vi nästa generation lösningar för trendmonitorering av patientens vitala parametrar. BodyKom, som vid lanseringen enligt Gartner var den första mobilt uppkopplade hälsolösningen, är en global vårdtjänst för kontinuerlig distansmonitorering av patienters hälsoutveckling under längre tid. BodyKom leder till tidigare upptäckt och diagnos samt säkerställer uppföljning och återhämtning. Kiwoks lösningar ger en hållbar vård och personcentrerade vårdprocesser.